Jijona is het einde van de wereld!

De stranden van El Campello, op slechts 15 Km van Jijona

Toen ik vanochtend op het strand van El Campello aankwam om van even van de zeewind te genieten, las ik op mijn mobiel: “Jijona is het einde van de wereld”. Dat schreef iemand als commentaar onder één van mijn Nederlandstalige publicaties op Facebook.

Wel, integendeel: voor mij begint het échte Spanje pas in Jijona! Vooral de wat oudere mensen uit Nederland en België, die gepensioneerd zijn, wonen het liefst wat dichter bij het strand. De jongere generaties, waartoe ik mijzelf nog reken, willen genieten van avontuur, natuur, bergen, wandelen, fietsen, sporten, paardrijden, ballonvaren, motorrijden of op pad met de quad. Wij willen in het échte Spanje wonen: het Spanje van het binnenland. Jijona is een dorp, precies op de grens van die twee.

Zicht op de kust vanaf de Kapel van Santa Barbara in Jijona

Met in vogelvlucht 15 km afstand van het strand en slechts een kwartiertje rijden met de auto, ligt Jijona nét genoeg het in binnenland om “écht Spaans” te blijven, maar toch niet ver genoeg weg om jezelf “aan het einde van de wereld” te bevinden. Voor de jongere generaties uit Nederland en België biedt dit mogelijkheden. Terwijl bijvoorbeeld in Nederland nu Boer’n Yoghurt met Licor 43 wordt geproduceerd, kent men in Jijona (nog) geen “kaaskroket”, geen “kapsalon”, geen “frikandel speciaal” en worden de frieten in olijfolie gebakken in een braadpan op een gasvuurtje. Wat dus voor de één voelt als “het einde van de wereld” kan voor de ander, die kansen ziet en kansen pakt, “het begin van een nieuwe wereld” betekenen!

Watervalletje bij het binnenrijden van Jijona

Het blijft in elk geval een feit dat, wat je ook onderneemt: aan de kust zal het altijd risicovoller, duurder en moeilijker zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *