Waarom zijn de huizen in Jijona zo goedkoop?

Het antwoord op deze vraag heeft te maken met de lange geschiedenis van Jijona.

Jijona was een belangrijk strategisch grensdorp tussen verschillende koninkrijken en werd in haar geschiedenis diverse malen veroverd en heroverd. In de twaalfde eeuw bouwden de muzelmannen het kasteel van Jijona, hetwelk door de Christenen in het begin van de dertiende eeuw werd veroverd. De huizen in de straten direct onder het kasteel zijn gebouwd in deze periode. Sommige van deze huizen zijn dus honderden jaren oud.

Het dorp Jijona heeft altijd een belangrijke functie ingenomen in de regionale geschiedenis. In de helft van de vorige eeuw behoorde Jijona tot één van de rijkste dorpen van Spanje. Wegens industrialisatie processen in de bereiding van Turrón, ontstond er plaatsgebrek in het oude stadsgedeelte. Industriëlen bouwden grote fabrieken elders in het dorp. De mensen die voldoende verdienden vonden de huizen in het oude stadsgedeelte “onpraktisch” en “onwaardig”.

Mensen verhuisden binnen het dorp of buiten het dorp en mensen kwamen te overlijden, maar de onbewoonde huizen bleven in het bezit van de familie. Stilaan begon een leegloop in het oude stadsgedeelte. Eind vorige eeuw ontstond verkrotting (maar geen gettovorming). Minstens één op vijf huizen staat sindsdien leeg en te koop, sommige dus nu al tientallen jaren!

Sinds de Zuid-Europese vastgoedbubbel in 2008 uiteenspatte, zijn de prijzen van Spaanse woningen constant gedaald. Aan de kusten, waar toch de meeste Vlamingen en Nederlanders willen wonen of een tweede verblijf willen, ontstond een overaanbod van mogelijkheden. In een voor buitenlanders “onbekend” dorp als Jijona groeide de leegstand en de verkrotting van het oude stadsgedeelte gestaag.

De woningeigenaren werden door de gemeente Jijona onder druk gezet om iets aan deze situatie te veranderen, met als gevolg dat velen uiteindelijk besloten om te proberen aan extreem lage verkoopprijzen hun bezit van de hand te doen.

Begin 2019 besloot de gemeente Jijona om in de 5 daaropvolgende jaren ruim 9 miljoen euro in het oude stadsgedeelte te gaan investeren. Daarbovenop zal ook de kasteelruïne in diverse fasen opnieuw opgebouwd worden. Doordat Jijona landelijk gelegen is, maar toch op slechts 20 minuten rijden van het strand, hoopt Jijona op deze manier het oude stadsgedeelte van Jijona nóg aantrekkelijker te maken voor toekomstige nieuwe bewoners of voor mensen die willen investeren in de snel groeiende toeristische aandacht die Jijona krijgt. Inmiddels zijn de prijzen aan de kust alweer flink aan het stijgen.