Jijona – Trinquet €60.000

Woonkamer Trinquet

Het huis “Trinquet” betreft een dorpswoning van 3 verdiepingen en 2 tussenverdiepingen, gelegen in het oude stadsgedeelte van Jijona, op slechts 20 minuten rijden afstand van het strand van El Campello en op minder dan 30 minuten rijden van de Internationale Luchthaven van Alicante. Het huis is per direct bewoonbaar, maar dient aan de wensen van de nieuwe eigenaar te worden aangepast. Water, elektriciteit en glasvezel internet zijn aangesloten. “Trinquet” is uitermate geschikt om te gebruiken en of te verhuren als vakantiewoning voor groepen.

Voordeur Trinquet

“Trinquet” is gelegen in één van de oudste straatjes van Jijona, aan de voet van de kasteelruïne en nabij de overblijfselen van de oude kerk. De smalle enkelrichtingstraat met haar krappe bochten en plotse hoogteverschillen vraagt om enige stuurkunst voor nieuwelingen. Het huis is bereikbaar met een auto, eventueel met aanhanger of met een kleine bestelbus, maar niet met een grote (hoge) bestelbus en ook niet met een vrachtwagen of verhuiswagen! Op enkele meters voorbij het huis kan men parkeren of kan men de auto draaien voor de terugreis. De voorgevel van “Trinquet” moet hersteld worden. De woning valt onder de regeling: “PLAN DE REFORMA INTERIOR DEL CASCO ANTIGUO DE JIJONA“, wat een renovatie met gemeentelijke subsidie mogelijk maakt.

Bij het binnenkomen in “Trinquet” valt meteen de immense ruimte op! Dit huis is veel groter dan men aan de buitenkant verwacht! De bebouwde oppervlakte (begane grond) bedraagt ongeveer 42,60m2. De eerste verdieping bedraagt 34m2 en de tweede verdieping 27,65m2. Alles samen dus ongeveer 104,25m2 bewoonbare oppervlakte.

Aan de rechterkant is een grote open keuken gebouwd. De smalle ramen naast de voordeur en een klein keukenraam geven daglicht. De muren van ruim een halve meter dik zorgen voor koelte in de zomer. Een originele honderden jaren oude stenen boog verdeelt de benedenverdieping in een voorgedeelte met een open keuken en een achtergedeelte met een grote open haard. In het hele huis zijn alle vloeren opnieuw gelegd met gewapend beton (waterpas). Er is voor gekozen om de plafonds met houten balken in zo origineel mogelijke staat te behouden.

Zicht op de open keuken in Trinquet

“Trinquet” heeft een grote open keuken die voorziet in de mogelijkheid tot koken op zowel gas als op elektriciteit. Boven het werkblad en de wasbak is reeds een buis voor een afzuigsysteem voorzien. De keuken wordt begrensd door een grote gemetselde stenen tafel die plaats biedt aan een achttal krukken. Afhankelijk van de toekomstige bestemming van het huis kan hier ook een bar worden gebouwd. De stenen tafel staat op de vloertegels gemetst zodat bij verwijderen van de tafel de vloerbetegeling gewoon doorloopt.

Geschikt voor groepen

Een mooie grote stenen boog met een eeuwenoude geschiedenis verbindt het voorste gedeelte met het achterste gedeelte van het huis. Rechts is een ruimte die werd gebruikt als salon en om televisie te kijken, met achterin een open haard. Aan weerszijden van deze ruimte werd een stenen bank gebouwd. De stenen banken staat op de vloertegels gemetst zodat bij verwijderen van de banken de vloerbetegeling gewoon doorloopt. Aan de linkerkant achter de boog bevinden zich de trap en een gangetje wat verder toegang geeft naar een kleine toiletruimte met WC en lavabo, (dewelke nog aangekoppeld moeten worden) en naar een opslagruimte voor brandhout. Dit gedeelte aan de linkerkant onder de trap zou echter, afhankelijk van de toekomstige bestemming van het huis, tevens gerenoveerd kunnen worden tot een volledig nieuwe (extra) badkamer.

Zithoek met grote open haard

Blikvanger aan de rechterkant in het achterste gedeelte van de begane grond verdieping, is een grote open haard die speciaal werd gebouwd met de bedoeling om paella klaar te maken op een houtvuur. Een paella-pan tot voor 50 personen past hier gemakkelijk in. In de winter kan de haard gebruikt worden om het huis te verwarmen. Men kan uiteraard ook een houtkachel onder de schoorsteen plaatsen.

“Trinquet” is een eenvoudig en solide huis met mogelijkheden! Het huis kan worden bewoond door een gezin die 3 tot 4 slaapkamers nodig hebben. Het kan ook gebruikt worden om groepen te logeren: DOOR GEBRUIK TE MAKEN VAN STAPELBEDDEN KUNNEN IN “TRINQUET” 24 SLAAPPLAATSEN WORDEN GECREËERD!! Tot slot kan in Trinquet een kleine horeca onderneming worden gebouwd, zoals bijvoorbeeld een kleine bar of een kleine low budget bed & breakfast voor wandelaars, fietsers, sporters, muzikanten of weekend toeristen.

De open haard van “Trinquet” werd speciaal ontworpen en gebouwd om de mogelijkheid te bieden grote paella’s te bereiden op een traditioneel houtvuur van amandelbomen hout. Op de stookvloer onder de schouw passen paellapannen voor 50 tot 80 eters! Voor een “Paella Valenciana” (met kip en konijn) voor 50 personen vraagt men in de regio een prijs van rond de € 150. Indien alles van tevoren goed wordt voorbereid en het vuur correct op temperatuur is, dan kost de bereiding van een dergelijke paella ongeveer een uur de tijd. In principe kan men dus rond het middaguur 2 dergelijke paella’s bereiden met een totale verkoopwaarde van rond de € 300. Paella is een middagmaaltijd. De rijst wordt door de eters uit de pan gegeten met de handen en/of met een lepel.

Paella bereiden op een houtvuur

De trap in “Trinquet” is bijzonder! In huizen als “Trinquet” werd vroeger de trap gebouwd van yeso, een soort keihard gips. Door de eeuwen heen zijn vele van dit soort trappen ingestort of vervangen door de modernere versie, waardoor ze nu zeer zeldzaam zijn. Het voordeel van een yeso trap is dat deze door zijn slakkenhuis vorm (draaitrap) weinig plaats inneemt. Het nadeel is echter dat het via zo’n trap moeilijk is om meubels naar boven en naar beneden in het huis te verplaatsen. Meubels moeten daarom in onderdelen op elke kamer ter plaatse in elkaar gezet worden. Het onderste gedeelte van de trap werd vervangen door een robuuste houten trap met open treden, waarvan de houten middenpaal als steunbeer dient voor de yeso trap erboven.

1e tussenverdieping

Het voorste gedeelte van “Trinquet” heeft een andere hoogte dan het achtergedeelte, waardoor er twee “tussenverdiepingen” ontstaan in het achterste gedeelte van het huis. Bij het bestijgen van de trap kom je als eerste aan bij een open tussenverdieping met uitzicht op het voorste gedeelte van de begane grond verdieping, de keuken en de voordeur. Oorspronkelijk was dit een klein afgesloten kamertje, maar vanwege lichtgebrek werd besloten om de voorste muur te verwijderen. Hierdoor ontstond op deze verdieping een ideale werkruimte of studieruimte met plaats voor een bureau met PC, maar ook een klein salon met sofa is hier best mogelijk. Er is tevens ruimte voor twee éénpersoons bedden of twee stapelbedden.

Slaapkamer aan de straatkant

De slaapkamer op de eerste verdieping aan de voorkant van het huis heeft een klein raam wat voor daglicht zorgt, maar wat in de zomer de koelte in de ruimte behoudt. Er is plaats voor een tweepersoonsbed en een kast, of twee éénpersoons bedden (evt. 2 stapelbedden) en één of twee kledingkasten. De slaapkamer heeft een afsluitbare houten toegangsdeur, maar er is ook een soort “nis” die doorgang geeft aan de trap. Deze nis kan voorzien worden van gekleurd of mat glas, zodat het daglicht uit de slaapkamer ook dieper in het huis kan doorschijnen.

DE grote slaapkamer

Eveneens op de eerste verdieping, geeft de houten trap toegang tot een grote slaapkamer met aansluitend een badkamer. In de grote slaapkamer is een karakteristieke boogvorm te zien, die honderden jaren geleden dit huis verbond met de naburige huizen. In deze grote slaapkamer past een tweepersoons bed. Er is echter ook voldoende ruimte voor drie éénpersoonsbedden of zelfs drie of meer stapelbedden!

Eenvoudige functionele badkamer

De grote slaapkamer in “Trinquet” geeft toegang tot een aansluitende badkamer. In deze badkamer is door middel van stenen muren een doucheruimte gebouwd. Verder zijn er in de badkamer een lavabo en een WC. Een houten venster zorgt voor ventilatie en daglicht in de badkamer en de slaapkamer. In de badkamer zijn waterleidingen en een verluchtingsgat in de buitenmuur voorzien voor de eenvoudige plaatsing van een warmwater geiser op butaangas of propaangas. Op dit moment wordt het water in “Trinquet” verwarmd door middel van een elektrische water boiler op de zolderkamer. De capaciteit van de huidige boiler staat toe dat 4 personen zicht kort kunnen douchen. Er is op zolder voldoende ruimte om een boiler met grotere capaciteit te plaatsen indien gewenst.

De achterste slaapkamer

Op de tweede tussenverdieping in het achterste gedeelte van “Trinquet” is er een kleine slaapkamer die ooit als keukentje werd gebruikt. De achterwand van deze slaapkamer leunt tegen de rotsen van de kasteelberg aan. Een schoorsteen die vroeger gebruikt werd voor het koken op een houtvuur, zorgt nu via een klein roostertje voor verluchting in de kamer. In deze kamer passen twee stapelbedden en een kledingkast.

De zolderkamer

Helemaal bovenin “Trinquet”, aan de voorzijde van het huis, zorgen twee raampjes en een balkondeur voor daglicht. In haar huidige staat passen in deze zolderkamer 3 tot 4 stapelbedden.

Het balkon

Op de zolderverdieping geeft een klein balkon een prachtig uitzicht over het dorp, de bergen en de kustlijnen van de Costa Blanca. Het is echter ook mogelijk om de helft van het dak weg te halen en op die manier een dakterras te creëren. Door de zolderkamer tot de helft te reduceren en er een dakterras te creëren kan men optimaal genieten van de prachtige vergezichten, zonsopgang en zonsondergang, onder het genot van een barbeque en een glaasje wijn! Er zouden dan nog steeds twee stapelbedden passen.

Bekijk de video van Trinquet

Klik op deze GOOGLE MAPS-link om de precieze locatie van het huis “Trinquet” te bekijken. Wil je het huis “Trinquet” zelf in Jijona komen bezichtigen? Maak dan nu een bezichtigingsafspraak! Neem contact met mij op via bartbus@gmail.com of klik op het onderstaande WhatsApp symbool en stuur mij een bericht.