Jijona – Portal de Martino €55.000

Portal de Martino, Jijona

“Portal de Martino” ligt in het oude stadsgedeelte van Jijona, op slechts 20 minuten rijden afstand van het strand van El Campello en op minder dan 30 minuten rijden van de Internationale Luchthaven van Alicante. Het betreft een groot gebouw van 4 verdiepingen. Het pand moet volledig gerenoveerd worden. Hiervoor zijn subsidies beschikbaar voor tot 95% van de totale renovatiekosten. Oorspronkelijk werd dit pand bewoond door een timmermans-familie. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was er in de productie van turrón een grote behoefte aan houten kisten als verpakking.

Portal de Martino is gelegen in een steeg die met een personenwagen of bestelbus NIET toegankelijk is, maar wel met een klein voertuig van het formaat van een “brommobiel”, fietsen, brommers, quads of motors. Met een auto kan men de voordeuren van het pand van onderaf benaderen, tot op ongeveer 20 meter afstand. Vanaf de bovengelegen straat kan men met een auto tot op ongeveer 8 meter van de voordeur naderen. In beide gevallen kan echter enkel gestationeerd worden: niet parkeren.

De beide toegangsdeuren tot het pand geven toegang tot een begane grond verdieping en een souterrain met in totaal 4 werkruimten: 1 grote en 3 kleinere, en een soort kelder als opslagruimte. De woning valt onder de regeling: “PLAN DE REFORMA INTERIOR DEL CASCO ANTIGUO DE JIJONA“, wat een renovatie met tot 95% subsidie mogelijk maakt.

De huidige eigenaar van Portal de Martino is enkele jaren geleden begonnen met de eerste fase van een renovatieplan, waarbij de bestendiging van het gebouw het belangrijkste doel was: het herstel van het dak, de plaatsing van nieuwe ramen, de sloop en het herstel van gevaarlijke situaties.

Afhankelijk van de te kiezen toekomstige bestemming voor dit pand zijn er legio mogelijkheden. Met een capaciteit van maar liefst 10 kamers kan, door gebruik te maken van stapelbedden, logement gecreëerd worden voor groepen van tot wel 40 personen! De ruimtes op de begane grond verdieping kunnen daarbij bijvoorbeeld verbouwd worden tot gemeenschappelijke ruimtes en keuken.

Bekijk een video van de binnenkant van dit huis op YouTube, of hieronder.


Achter één van de twee toegangsdeuren tot “Portal de Martino” ligt een grote werkruimte. Oorspronkelijk stond in deze ruimte een grote lintzaagmachine. Via een kleine trap naar beneden, achterin de ruimte, staat deze in verbinding met de rest van het pand. Vanwege de ligging is deze ruimte uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld feesten of groepsmaaltijden. De drie naastgelegen “werkruimten” zouden dan als keuken kunnen worden ingericht. Er kan echter ook gedacht worden aan een fietsenwerkplaats, zodat groepen wielrenners die in de regio trainen, hier hun fietsen kunnen stallen er repareren tijdens hun verblijf. Of bijvoorbeeld aan een werkplaats voor motorvoertuigen zoals quads, die gebruikt kunnen worden om groepsexcursies in de regio uit te voeren.

De grote werkruimte heeft achterin middels een stenen trappetje een doorgang naar een iets lager gelegen vrij grote ruimte, die op haar beurt weer doorgang biedt aan twee kleinere werkruimtes aan de voorkant van het pand, waar tevens de trap naar de bovenverdiepingen zit, alsook de tweede voordeur van het pand.

De eerste verdieping bestaat uit twee kleine kamers. De trap vanaf de eerste naar de tweede verdieping is gedeeltelijk verwijderd wegens instortingsgevaar, en moet op die plaats herbouwd worden. De rest van de trap naar boven is een typische originele “caracol” draaitrap, gemaakt van Yeso, een soort keihard gips. De tweede en derde verdieping bestaan elk uit 4 kamers, waarvan telkens één met een klein keukentje.