Investeren in toeristische verhuur

Overweegt u om “voor toeristische of recreatieve doeleinden” één of meer huizen – ongeacht hun type – in de oude binnenstad van Jijona te huur aan te bieden? Wat moet u dan doen? Kun je een huis registreren? Aan welke eisen moet u voldoen? Zijn er kosten aan verbonden?

Het eerste wat je moet hebben is het certificaat van bewoning (Licencia de Ocupació) en het certificaat van stedelijke compatibiliteit. Die worden na een controle van een gemeentelijke technicus, meestal kosteloos afgegeven door het gemeentehuis. Vervolgens dient u een registratienummer voor het betreffende huis of huizen aan te vragen bij het Toeristisch Register van de Valenciaanse Gemeenschap. Dit doet men door middel van het (online) indienen van een verantwoordelijkheidsverklaring.

Verschilt het registratieproces voor een enkele woning van dat voor meerdere woningen tegelijk? Ja, namelijk: de registratie, wijziging en annulering van maximaal vier woningen voor toeristisch gebruik kunt u zelf online aanvragen. Uitzonderingen: huizen voor toeristisch gebruik met een capaciteit van meer dan 16 slaapplaatsen en woningen gelegen op land zonder woonbestemming. Voor de registratie van vijf of meer huizen moet een beheermaatschappij (een commercieel bedrijf) worden opgericht en dient men te voldoen aan de regelgeving die daarvoor van toepassing is.

Indien men verhuurt voor toeristische of recreatieve doeleinden zonder de start daarvan op de wettelijk bepaalde manier te hebben meegedeeld, volgt er een sanctieprocedure met mogelijke boetes als gevolg.

Voor geïnteresseerde investeerders kan het uitermate waardevol zijn om vastgoed aan te kopen in het oude stadsgedeelte van Jijona om daar vervolgens al dan niet tijdelijk een economische activiteit in uit te oefenen. Jijona ligt niet alleen op slechts 20 minuten rijden van de middellandse zee stranden en het internationale vliegveld van Alicante, de huizenprijzen zijn tevens spotgoedkoop. Een eenvoudige zoekopdracht in Google met de zoektermen: “venta de casas en jijona” (https://bit.ly/2MbdhVz) levert u tientallen verkooppagina’s op met honderden links naar goedkoop vastgoed in Jijona. Prijzen variëren tussen €12.000 en €120.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *