Jijona – Casa del Conserje €65.000

“Casa del Conserge”, de naam zegt het al: hier woonde ooit de conciërge van de lagere school, in het oude stadsgedeelte van Jijona, op slechts 20 minuten rijden afstand van het strand van El Campello en op minder dan 30 minuten rijden van de Internationale Luchthaven van Alicante.  Het betreft een groot huis van 210m2 met wel 5 slaapkamers. Het huis is tot op enkele meters dichtbij met de auto bereikbaar. Het is gelegen in het oudste gedeelte van de oude binnenstad van Jijona, vlak onder het oude kasteel en vlak achter de poort van de oude kerk. Bekijk een video van de binnenkant van dit huis op YouTube, of hieronder.Tussen de oude kerk poort en het fonteintje loopt een trappetje naar de voordeur van “Casa del Conserje”. De voormalige bewoners decoreerden de trap langs beide kanten met plantenbakken waarin grote bloemen struiken kleur brachten in het straatzicht. Een getraliede voordeur geeft toegang tot een inkomhal met rechts een deur naar een badkamertje, links een deur naar een grote woonkamer en recht vooruit een deur naar een grote keuken. Het huis voelt aan als een oude “boerenwoning”: functioneel maar zonder enige luxe. Water en elektriciteit zijn aangesloten en het huis is per direct bewoonbaar. Één kleine badkamer, vlak naast de inkomhal, is echter volgens moderne maatstaven een beetje weinig voor een huis met 5 slaapkamers. Bij herbewoning van het huis zal daarom bekeken moeten worden op welke plaatsen de benodigde sanitaire voorzieningen kunnen worden bijgebouwd. Plaats daarvoor is er echter genoeg.

Jijona – Replaceta – Casa del Conserje €65.000

Een typische ruime Spaanse woonkamer waar plaats was voor familiebezoek en waar zondags de gasten werden ontvangen. In de woonkamer is de trap naar boven naar de slaapkamers. Onder de trap geeft een deur toegang tot een “trastero”: een bergruimte (eventueel om te bouwen tot een extra kamer).

De keuken was vroeger het domein van de vrouw des huizes en bovendien de plaats waar samen gegeten werd. Hoewel de bewoners van Jijona vroeger en ook nu nog steeds vooral buitenshuis te vinden zijn, was de keuken de ontmoetingsplaats voor het gezin: als men niet sliep was men in de keuken. De keuken van “Casa del Conserje” is groot en ruim, maar ontdaan van enige luxe. Onder een grote schoorsteenmantel werd gekookt op een gasfornuis. Voor de oranje gasflessen sluit men (eventueel online) een contract af met de gasleverancier Repsol. De lege gasflessen worden wekelijks buiten aan de voordeur gezet. De “gasboer” neemt ze op zijn schouders mee naar zijn vrachtwagen, 100 meter verderop, omdat hij met die vrachtwagen de straat niet in kan. De volle flessen worden door hem met een glimlach weer netjes voor de deur gezet. Bij de benzinepomp kan je ook zelf gasflessen ophalen.

Bij het bestijgen van de trap vanuit de woonkamer bereikt men de slaapkamers. De vijfde en bovenste slaapkamer is de kleinste van allemaal en is op dit moment niet als slaapkamer in gebruik. Een deur in de vijfde slaapkamer geeft toegang tot een groot dakterras. Hier wonen de huisdieren. Bij een nieuwe bestemming kan overwogen worden om hier een zwembad te plaatsen. Het dakterras is er absoluut groot genoeg voor!

Zowel achter de keuken als naast het huis “Casa del Conserje” bevinden zich grote opslagruimten die in de toekomst voor allerlei nieuwe doelen gebruikt kunnen worden: bijvoorbeeld als werkplaats of als atelier.

Wil je het huis “Mare de Deu” in Jijona bezichtigen? Maak dan nu een bezichtigingsafspraak! Neem contact met mij op via bartbus@gmail.com of klik op het onderstaande WhatsApp symbool en stuur mij een bericht.