Wat is Túrron?

“Onbekend is onbemind”, zegt men wel eens, of zelfs: “wat de boer niet kent dat vreet hij niet”. In het geval van Turrón is dat volkomen onterecht! Persoonlijk vind ik het niet kennen van Turrón, net zo erg als het niet kennen van Vlaamse friet met stoofvlees of Hollandse kaas! Turrón is Spaanse cultuur.

Turrón is een zoetigheid, verkregen door het koken van honing en suikers, waaraan geschilde en geroosterde amandelen en ook eiwit worden toegevoegd. In Jijona maakt men van oudsher Turrón met een bescherming van geografische aanduiding en oorsprongsbenaming. Het is een beschermd product wat in heel Spanje en in alle Spaanstalige landen ter wereld vooral genuttigd wordt tijdens de Kerstperiode.

“Turrón de Alicante” is de harde versie, wit van kleur en met zichtbare amandelen. “Turrón de Jijona” is de zachte versie, die verkregen wordt door een lange nabewerking in speciale vijzels en pindakaas kleurig is. Vooral voor wat de zachte versie betreft verwijt ik de Jijonezen een beetje een gebrek aan creativiteit. Het kan namelijk een perfecte basis vormen voor allerlei andere gerechten, sauzen, patisserie, etc.

In mijn ervaring kan alles wat “wij” normaal met pindakaas of pindasaus zouden bereiden, in wat voor vorm dan ook, beter, veel gezonder en veel lekkerder met Turrón de Jijona gemaakt kunnen worden. Een gouden kans voor de Vlaamse en Nederlandse “Haute cuisine”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *