Verhuren in Jijona

U kan uw woning in Jijona verhuren, mits u aan de regels voldoet en tevens correct belasting afdraagt. Indien u uw woning als vakantiewoning verhuurt, betaalt u 19% op de netto huurinkomsten (op eerste schijf van 12.450 euro). Dit betekent dat u van uw bruto huurinkomsten kosten mag aftrekken, zoals bijvoorbeeld gemeenschapskosten, water, elektriciteit, onderhoud, gemeentelijke kosten en taksen etc. U bent zelf verantwoordelijk om per kwartaal de belasting aan te geven door gebruik te maken van het belastingformulier “Modelo 120”.

Het beste kunt u dit alles volledig uit handen geven en laten uitvoeren door een lokale “gestor”, die hier in Jijona gemiddeld 60 tot 100 euro per maand voor zal rekenen. In Jijona zijn er 3 spaanstalige gestorías die dit voor u kunnen doen: CORTES, DECS en Juan Delgado Galindo. Nabijgelegen Nederlandstalige gestorías, waar u vrijblijvend informatie kunt opvragen zijn onder andere BOOM & NAVARRO ASOCIADOS S.L. in Alicante en VIVA GESTORÍA in El Campello.

U zal uw woning moeten aanmelden in het de Registro del Servicio Territorial de Turismo van de Comunitat Valenciana te Alicante. Als u tussen de 1 en 4 vakantiehuizen verhuurt, mag u zich registreren als particulier. Vanaf 5 vakantieverblijven bent u een onderneming. Zich registreren doet men eenvoudig middels het invullen en versturen van een formulier.

Sinds 8 juli 2018 heeft u ook een goedkeuring van de gemeente Jijona nodig. De gemeente komt vaststellen of uw woning werkelijk voldoet aan alle lokale normen. U krijgt dan vervolgens een “licencia de ocupación” of  “cédula de habitabilidad“. Een dergelijke licencia kan nodig zijn voor de aansluiting van nutsvoorzieningen. Vaak zijn echter in de oude huizen van Jijona het water en de elektriciteit nog aangesloten en heeft men geen documenten nodig om nutsvoorzieningen over te zetten op de naam van een nieuwe eigenaar. Woningen die een volledige renovatie nodig hebben en waarvan dus geen conformiteitsattest bestaat, kunnen geregulariseerd worden via een procedure bij de gemeente.

Een goede (lokale) gestor neemt je al dit soort zorgen en administratieve bureaucratie volledig uit handen en is alleen daarom al zijn geld dubbel en dik waard!

Wil je meer weten over de belastingen die betaald moeten worden in Nederland over inkomsten uit de verhuur van een tweede woning in het buitenland? Kijk dan hier:
https://financieel.infonu.nl/belasting/13144-belastingdienst-tweede-huis-in-het-buitenland.html

Wil je meer weten over de belastingen die betaald moeten worden in België over inkomsten uit de verhuur van een tweede woning in het buitenland? Kijk dan hier:
https://www.tijd.be/netto/vastgoed/hoe-wordt-verhuurd-vastgoed-vandaag-belast/10001556.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *