Ongelooflijk

Men gelooft mij niet of nauwelijks, als ik publiceer over de verkoop van huizen in Jijona voor prijzen tussen de €35.000 en de €120.000. Het is ook best ongelooflijk goedkoop, zelfs voor een bouwvalletje aan de Costa Blanca, als je die prijzen vergelijkt met die van een huisje in Nederland of Vlaanderen. En toch is het waar! Het is er niet ééntje, het zijn er geen twee… nee: er zijn honderden van dat soort super goedkope huizen in Jijona en tienduizenden in de Comunidad Valenciana! Hoe dat dan komt?

Huisje met een pleintje voor de deur en prachtig uitzicht

Ruim 100.000 mensen demonstreerden op zondag 31 Maart 2019 op de Plaza de la Colón in Madrid om “gelijkheid, structurering, territoriaal evenwicht en maatregelen tegen ontvolking” te eisen. Meer dan 80% van de gemeenten in de 14 Spaanse provincies lopen het risico om volledig verlaten te worden als gevolg van een bevolkingsdichtheid van minder dan 10 inwoners per vierkante kilometer. De oorzaken die hebben geleid tot ontvolking van het Spaanse platteland worden grotendeels verklaard door de zoektocht naar betere professionele kansen en een beter leven in de steden.

Voor een deel geldt dit ook in Jijona. Enerzijds was Jijona in de eerste helft van de twintigste eeuw één van de rijkste dorpen van Spanje, door de productie van Turrón. De Turrón productie, die tot dan toe had plaatsgevonden in kleine artisanale werkplaatsen in de oude huizen van de casco antiguo, verplaatste zich naar grotere fabriekshallen in de lager gelegen gedeelten van Jijona. Door hun hoge inkomens werd het tevens voor de inwoners van de casco antiguo mogelijk om nieuwe huizen en appartementen te laten bouwen of te kopen in de nieuwe wijken van Jijona. Hierdoor ontstond een eerste golf van leegstand in de casco antiguo. Vervolgens specialiseerden zich steeds meer mensen in Jijona in de winstgevende productie en verkoop van roomijs. Ze huurden of kochten ijssalons en woningen in steden over heel Spanje en vertrokken uit Jijona.

De laatste tien jaar zijn de gemeentelijke eisen om stadsherstel steeds stringenter. Inwoners en ex-inwoners van Jijona erven de oude, vaak al jarenlang leegstaande huizen van hun ouders of familie en weten zich er geen raad mee. Vanwege de kosten en de hoge druk die de gemeente legt op herstel en onderhoud, kiest men voor verkoop; het liefst zo snel mogelijk! De huizenprijzen die men vraagt zijn vaak slechts om de verkoopkosten te dekken en mogelijk hier en daar nog wat schulden af te lossen. Daarom koop je nu in Jijona een oude huis voor de prijs van een kippenhok in Vlaanderen of Nederland. Geloof je het nog steeds niet? KOM DAN GEWOON ZELF EENS KIJKEN IN JIJONA! De straten hangen bezaaid met bordjes “Se Vende”, met bijbehorende telefoonnummers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *