Jijona (Xixona), bekend om haar roomijs (crème glacée)

IJs van mango en ananas bij Ijssalon MIRA aan het strand van El Campello

Officieel telt Jijona ongeveer 7000 inwoners. In de praktijk wonen er echter slechts zo’n 3500 mensen in Jijona, waarvan een groot gedeelte in de campo’s buiten de dorpskern.

In de herfst en de winter groeit het bewonersaantal (Oktober). De vele Jijonencos en Jijonencas die hun ijssalons hebben in andere Spaanse steden, komen dan terug naar hun “moederdorp”. Ze blijven hier tot de traditionele eerste openingsdag van de ijssalons: vaderdag of San José (Maart).

Jijona zelf telt een vijftal ijssalons. De bekendste zijn “Antíu Xixona” en “Gelats Elies”, die beiden te vinden zijn op de Plaza (hoofdstraat bij het gemeentehuis). Het meest populaire ijsje in Jijona heet “Blanco y Negro” en het is te verkrijgen bij Elies. Het is een glas sterke ijskoffie met een bolletje roomijs erin.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de “Helado de Turrón” (nougat tijs) van Antiu Xixona en de “Helado de Mango y Piña” (mango en ananas) van “Heladeria Mira” in El Campello.

Ben je in de zomervakantie in Spanje? Kijk dan waar je verblijft maar eens rond hoeveel ijssalons de naam “Jijona” of “Xixona” hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *