Integreren in Jijona is simpel

In Jijona wonen officieel ongeveer 6.500 Spanjaarden (in werkelijkheid 3500) en 370 buitenlanders. Het is niet moeilijk om te integreren in Jijona. Het is een kwestie van communicatie. Wonen in Jijona zorgt automatisch voor vele dagelijkse sociale contacten, zowel voor ouderen en volwassenen als voor jongeren en kinderen. Deze sociale dorps contacten zorgen ervoor dat er voldoende dagelijkse communicatie plaats vind in het Spaans. Dat heb je veel minder met een huis op het platteland (de campo), waar je voor alles wat je doet heen- en weer moet rijden met de auto, of met een huis aan de kust waar je altijd wel weer lekker makkelijk bij een buitenlander terecht kunt. Het leren, maar vooral ook het dagelijks spreken van de taal is de belangrijkste factor die bepaalt of het je zal lukken om te integreren in Spanje of niet. Mensen die denken dat ze het ook wel in het Engels of in het Nederlands zullen redden vergissen zich: ze blijven altijd en voor alles afhankelijk van andere buitenlanders die de taal wel of beter spreken dan zij. Ze zullen zich altijd een beetje “gehandicapt” blijven voelen, om het even waar in Spanje. Elk jaar worden door “La Escuela Municipal de Educación de Adultos” in de “Casa de Cultura” van Jijona, gratis Spaanse lessen gegeven voor buitenlanders. Bernardo Garrigos, die docent is, geeft tijdens zijn Spaanse lessen veel informatie over het leven in Jijona en in Spanje, geschiedenis, cultuur, gewoonten, etc. Wonen in Jijona is nét niet té makkelijk zoals wanneer je in een kust-kolonie woont en alles in het Engels of het Nederlands afkan, maar ook nét niet té moeilijk zodat het niet leuk meer is. Kinderen en jongeren van 2 tot 20 leren hier doorgaans vlot de taal in minder dan twee jaar tijd. Voor volwassenen, afhankelijk van de leeftijd en van hun eigen inzet, kan het een paar jaar langer duren.

Bernardo Garrigós, docent aan de
Escuela Municipal de Educación de Adultos