Een ijskelder, weet je wat dat is?

Vroeger had elk kasteel in Europa er één. In de winter werd de geïsoleerde put of kelder gevuld met de sneeuw en het ijs uit de directe omgeving van het kasteel. De hele rest van het jaar bleef het ijs daar bewaard. Het werd gebruikt om eten en medicijnen te koelen of om koorts te verlagen bij zieke patiënten.

In Jijona waren de ijskelders of ijsputten (pozos de nieve of pous de neu) een échte industrie. Vlak voor de introductie van elektriciteit in het begin van de twintigste eeuw, telde Jijona 13 ijsputten. Het waren diepe ronde putten, uitgehakt in de rotsige bodem in de bergen op 1200 meter. De sneeuw in de omgeving werd in de winter verzameld. In lagen werd de sneeuw in deze putten gegooid. Door het gewicht van de massa werd de sneeuw ijs. Door middel van een moeilijk en ingewikkeld netwerk van bergpassen en ezelkaravanen werd het ijs in de nachten van de vroege lente naar kleinere lager gelegen ijsputten en vervolgens naar de steden gebracht.

De enige put die nog volledig intact is in Jijona is de Pou del Surdo. Hij is werd gerestaureerd in 1996 en sindsdien leeg en ongebruikt.

Het is mijn wens om de Pou del Surdo weer met sneeuw te vullen. Op een technische universiteit kan een prototype van een eenvoudige warmtewisselaar op basis van zonne-energie worden ontwikkeld. Het houdt de sneeuwput het hele jaar door op een temperatuur onder nul. De put kan volledig worden gevuld met een combinatie van kunstmatige sneeuw en natuurlijke sneeuw, als die er is. We zullen elk jaar een beetje moeten invullen, maar niet zo veel.

Het vullen van de put zal een uniek lokaal cultureel evenement zijn, misschien zelfs belangrijker dan de jaarlijkse Kerstmarkt of het feest van de Moren en Christenen in Jijona! Het zal niet langer een leeg donker gat in de rotsen zijn, maar een heel speciale plek in de wereld. Onze achterkleinkinderen zullen de gevulde sneeuwput kunnen bezoeken en met eigen ogen zien wat sneeuw en ijs is. In de zomer zullen ze de koude met hun handen kunnen voelen. Ze zullen trots op ons zijn, zoals wij trots zijn op de vorige generaties in Jijona, die ooit begonnen met de productie van Nougat, ijs en roomijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *